четвер, 16 квітня 2020 р.

310 років Конституції Пилипа Орлика



      Пилип Орлик народився 11 жовтня 1672 року в м. Косут Ошмянського повіту на Віленщині (тепер територія Білорусі) і помер в Яссах ( тепер територія Румунії) 26 травня 1742 року. Він був старшиною Війська Запорізького, генеральним писарем, гетьманомУкраїни (у вигнанні), дипломатом, і найближчим помічником гетьмана І. Мазепи.
Пилип Орлик навчався у єзуїтському колегіумі у Вільно (Вільнюс), а до 1694 року - в Києво-Могилянській колегії. В 1699 році він став старшим військовим канцеляристом і регентом справами Генеральної військової канцелярії Війська Запорізького, а з  1706 року — генеральним писарем. Займаючи цю посаду і будучи найближчим помічником Мазепи, він сприяв секретній переписці Мазепи з поляками і шведами і допомагав Мазапі формувати антиросійську коаліцію.
Після поразки у битві під Полтавою в 1709 році, Пилип Орлик разом з гетьманом Іваном Мазепою та королем шведським Карлом ХІІ опинилися в Бендерах (сучасна Молдова).  Мазeпа незадовго помер, а Пилип Орлик був обраний гетьманом України (у вигнанні). Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва а також турецького султана і шведського короля.
Перебуваючи у Бендерах, Орлик складає “Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького”  і укладає зі старшиною та запорожцями угоду - документ, який пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика. Ця, так звана Бендерська конституція, вважається  першою українською Конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі.
Конституція Пилипа Орлика є першою в світі конституцією, котра встановлює поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову. Документ складається з преамбули і шістнадцяти розділів. Згідно з конституцією законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту. Генеральній Раді належало працювати сесійно тричі на рік. Найвищу виконавчу владу мали гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи мали б бути у юрисдикції Генерального суду. Отже, українська конституція 1710 року передувала конституціям Сполучених Штатів Америки, Франції і Польщі і відображала прогресивні наміри козацької еліти.
Доцільно відмітити, що Пилип Орлик довший час проживав у Швеції. З 1716 по 1719 - в Крістіанштаді, а 1719 по1720 – в Стокгольмі. Цього року в Шведському національному архіві в Стокгольмі, а також в Україні, Канаді та інших країнах будуть проводитися віртуальні відзначення, присвячені 310 річчю Бендерської конституції – першої і найбільш прогресивної конституції того часу, а також визначного вкладу Пилипа Орлика, гетьмана України  в історію всієї Європи.
В бібліотеці нашого закладу є книга " Конституція Пилипа Орлика ".  Після  карантину кожний бажаючий  зможе з нею ознайомитися.


Немає коментарів:

Дописати коментар