пʼятницю, 1 вересня 2023 р.

1 вересня – День знань

У п’ятницю, 1 вересня, в Україні святкують День знань.

У перший осінній день по всій країні в навчальних закладах лунають перші дзвінки, сповіщаючи про початок нового навчального року. Відповідно до закону про загальну середню освіту, прийнятому в травні 1999 року, в День знань – 1 вересня- починається навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності. За законодавством, в Україні діє 11-річна система навчання і введено обов’язкову дошкільну освіту з п’яти років.

Історія свята

За багатьма джерелами історія цього свята почалася в Нікеї в 325 році, коли римський імператор Костянтин Великий, який визначив християнство основною релігією, зібрав перший Вселенський собор. Одним з важливих рішень цього собору було те, що дата 1 вересня з того моменту вважалася початком нового року.

Церковно-державне свято Новоліття у нас стали відзначати лише з 1 вересня 1492 року. Ну і оскільки всі школи того часу були створені при церквах, то і навчання в них логічно починалося з церковного нового року.

До середини 30-х років XX століття точної дати початку навчального року не було і в СРСР. Згідно з постановою уряду від 14 серпня 1930 року, “всі діти у віці 8-10 років повинні були бути прийняті в школу восени”.

Єдину дату початку навчального року було встановлено в 1935 році : для всіх дітей вона була призначена на 1 вересня.

Саме свято з’явилося лише через 50 років , а разом з ним  і безліч інших шкільних традицій, в тому числі і останній дзвінок.

Особливе значення 1 вересня має для першокласників, які в цей день роблять важливий крок. Школа означає перехід з зовсім безтурботного дитинства в період відповідального навчання .


Немає коментарів:

Дописати коментар