понеділок, 2 жовтня 2023 р.

1 жовтня, неділя День Українського козацтва

 





    Згідно з Указом Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року, День Українського козацтва тепер відзначається 1 жовтня.

    Козаки є уособленням сміливості і мужності українського народу. З давніх-давен ці воїни боролися за свободу і незалежність, уславилися хоробрими і відважними захисниками людей, а також Держави. Крім того, козаки завжди шанували Діву Марію  - молилися їй і просили допомоги у своїх справах. Згідно з переказами, 14 жовтня козаки скликали Раду, обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами

    Що стосується традицій на День козацтва, в мирний  час у багатьох містах України люди влаштовували тематичні фестивалі та конкурси, ігри та змагання. Одна з головних традицій - виконання гопака - народного українського танцю. Молоді люди змагаються між собою в цьому мистецтві, вихваляючи своїх предків. Зараз, в період воєнного стану, всі масові заходи заборонені, тому національне свято відзначити з розмахом не вийде, однак  віддати данину поваги своїм предкам і привітати сучасних захисників країни все-таки варто. В шкільному БІЦ організована книжкова виставка «Ми –  козаки, ми – гордість України», присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні.
Про те, хто такі запорожці, про державну діяльність українських вояків, їх  героїчну  звитягу,  походи,  про життя  та побут козаків на Січі, про славні  звичаї, традиції та легенди  можна дізнатися зі сторінок  історичної,  художньої та довідкової  літератури. Читачі можуть ознайомитися з книгами, які дозволять зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.



  

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар